Success Khan Logo

Average Practice Set

1. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

एक दुकानदार लगातार 5 महीने रु 6435, रु 6927, रु 6855, रु 7230 और रु 6562 की बिक्री करता है । छठे महीने में उसके पास कितनी बिक्री होनी चाहिए ताकि उसकी औसत बिक्री 6500 हो ?

A. 4991
B. 5991
C. 6001
D. 6991

Answer: Option A
Explanation: Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009. Required sale = Rs.[(6500 x 6) – 34009] = Rs.39000 – 34009 = Rs. 4991

View / Hide Answer

2. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

20 संख्याओं का औसत शून्य है। उनमें से अधिकतम कितनी संख्यायें शून्य से बड़ी हो सकती हैं?

A. 0
B. 1
C. 10
D. 19

Answer: Option D
Explanation:Average of 20 numbers = 0
Sum of 20 numbers (0 × 20) = 0
It is quite possible that 19 of these numbers may be positive and if their sum is a, then 20th number is (-a)

View / Hide Answer

3. The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

8 व्यक्तियों का औसत वजन 2.5 किलो बढ़ जाता है जब किसी एक व्यक्ति के स्थान पर दूसरा व्यक्ति आता है जिसका वजन 65 किलो है । नए व्यक्ति का वजन क्या हो सकता है?

A. 76Kg
B. 76.5Kg
C. 85Kg
D. Data inadequate

Answer: Option C
Explanation:Total weight increased = (8 × 2.5) kg = 20 kg.
Weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.

View / Hide Answer




4. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?

11 सदस्यों की क्रिकेट टीम का कप्तान 26 वर्ष का है और विकेट कीपर उससे 3 साल बड़ा है। यदि इन दोनों की उम्र को बाहर रखा गया है, तो शेष खिलाड़ियों की औसत आयु पूरी टीम की औसत आयु से एक वर्ष कम है। टीम की औसत आयु क्या है?

A. 23 years
B. 24 years
C. 25 years
D. Data inadequate

Answer: Option A
Explanation:Let the average age of the whole team by ? years. 11? – (26 + 29) = 9(?-1)
11? – 9x = 46
2? = 46
? = 23
So, average age of the team is 23 years

View / Hide Answer

5. The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:

P और Q की औसत मासिक आय 5050 रुपये है। Q और R की औसत मासिक आय 6250 रुपये है। और P और R की औसत मासिक आय 5200 रुपये है। P की मासिक आय है:

A. 3500
B. 4000
C. 4500
D. 5000

Answer: Option B
Explanation:Let P, Q and R represent their respective monthly incomes.
Then, we have: P + Q = (5050 x 2) = 10100 …. (i)
Q + R = (6250 x 2) = 12500 …. (ii)
P + R = (5200 x 2) = 10400 …. (iii)
Adding (i), (ii) and (iii),
we get: 2(P + Q + R) = 33000 or P + Q + R = 16500 …. (iv)
Subtracting (ii) from (iv), we get P = 4000

View / Hide Answer

6. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

पति, पत्नी और उनके बच्चे की औसत उम्र 3 साल पहले 27 साल थी और पत्नी और बच्चे की उम्र 5 साल पहले 20 साल थी। पति की वर्तमान उम्र है:

A. 35 years
B. 40 years
C. 50 years
D. Data inadequate

Answer: Option A
Explanation:

View / Hide Answer


 







Explore