Success Khan Logo

Clock Practice Set

1. If the two hands in a clock are 3 minutes divisions apart, then the angle between them is

यदि घड़ी की दो सुइयां 3 मिनट के डिवीजन से अलग हैं,तो उनके बीच कोण क्या है|
A.
B. 18°
C. 24°
D. 60°

Answer: Option B
Explanation: In a clock, each minute makes 6°
-> 3 minutes will make 6 × 3 = 18°
एक घड़ी में, प्रत्येक मिनट 6 डिग्री बनाता है
-> 3 मिनट 6 × 3 = 18 डिग्री बना देगा

View / Hide Answer

2. At what approximate time between 4 and 5 am will the hands of a clock be at right angle?

4 और 5 बजे के बीच अनुमानित समय पर घड़ी की सुइयां सम कोण पर कब होंगी?
A. 4 : 40 am
B. 4 : 38 am
C. 4 : 35 am
D. 4 : 39 am

Answer: Option B
Explanation:Here H × 30 = 4 × 30 = 120°.
(Since initially the hour hand is at 4. Hence H = 4).
Required angle A = 90° and since, H × 30 > A° so, there will be two timings.
Required time T = 211(H × 30 ± A) minutes past H.
One timing = 211(4 × 30 + 90) minutes past 4
= 38211 minutes past 4.
Or 4 : 38 approx.
यहां H × 30 = 4 × 30 = 120 डिग्री।
(शुरुआत में ही घंटे का हाथ 4 पर है। इसलिए H = 4)।
आवश्यक कोण A = 90° डिग्री और बाद में, H × 30> A° तो, दो समय होंगे।
आवश्यक समय टी = 211 (H × 30 ± A) मिनट पिछले H।
एक समय = 211 (4 × 30 + 90) मिनट पिछले 4
= 38211 मिनट पिछले 4
या 4: 38 लगभग।

View / Hide Answer

3. What will be the acute angle between hands of a clock at 2 : 30 ?

2: 30 बजे घड़ी के हाथों के बीच तीव्र कोण क्या होगा?
A. 105°
B. 115°
C. 95°
D. 135°

Answer: Option A
Explanation:At 2’O Clock, Minute Hand will be 10 × 6 = 60° behind the Hour Hand.
In 30 minutes, Minute Hand will gain (512)° × 30
= 150 + 15 = 165°
-> Angle between Hour Hand and Minute Hand
= 165 – 60 = 105°
2’O क्लॉक पर, मिनट हैंड, ऑवर हैंड के पीछे 10 × 6 = 60° होगा।
30 मिनट में, मिनट हाथ (512)° × 30 होगा
= 150 + 15 = 165°
-> घंटा हाथ और मिनट हाथ के बीच कोण
= 165 – 60 = 105°

View / Hide Answer




4. In 16 minutes, the minute hand gains over the hour hand by

16 मिनट में, मिनट वाली सुईं घंटे वाली सुई से कितनी आगे बढ़ेगी ?
A. 16°
B. 80°
C. 88°
D. 96°

Answer: Option C
Explanation:In 1 hour, the minute hand gains 330° over the hour hand.
i.e. in 60 minute, the minute hand gains 330° over the hour hand.
In 16 minutes, the minute hand gains over the hour hand by 330°60 × 16° = 88°

View / Hide Answer

5. A clock is set right at 1 p.m. If it gains one minute in an hour, then what is the true time when the clock indicates 6 p.m. in the same day?

दोपहर 1 बजे एक घड़ी सेट की जाती है यदि यह एक घंटे में एक मिनट आगे बढ़ जाती है, तो उसी दिन जब घड़ी में 6 बजे होंगे तब सही टाइम क्या होगा ?
A. 55561 minutes past 5
B. 5 minutes past 6
C. 5 minutes to 6
D. 59161 minutes past 5

Answer: Option A
Explanation:Time interval indicated by incorrect clock = 6 p.m – 1 p.m = 5 hrs.
Time gained by incorrect clock in one hour = + 1 min = 160 hr.
Using the formula, True time interval / Time interval in incorrect clock
= 11 + hour gained in 1 hour by incorrect clock
= True time interval / 5
= 11 + 160
= True time interval = 5 × 6061 = 45661
= True time = 1 p.m. + 45661 hrs.
= 5 p.m. + 5661 hrs. = 5 p.m. + 5661 × 60 min.
= 55561 minutes past 5
गलत घड़ी द्वारा इंगित समय अंतराल = 6 p.m – 1 p.m = 5 बजे।
एक घंटे में गलत घड़ी द्वारा प्राप्त समय = + 1 मिनट = 160 घंटा।
सूत्र का उपयोग करना, गलत घड़ी में सही समय अंतराल / समय अंतराल
गलत घड़ी से 1 घंटे में 1 = 1 / घंटा + प्राप्त हुआ
= सही समय अंतराल / 5
= 11 + 160
= सही समय अंतराल = 5 × 6061 = 45661
= सही समय = 1 बजे। + 45661 बजे।
= 5 बजे। + 5661 बजे। = 5 बजे। + 5661 × 60 मि।
= 55561 मिनट 5

View / Hide Answer

6. Two clocks were set right at noon on Sunday. One gains 2 min and the other loses 3 min in 24 hours. What will be the true time when the first clock indicates 3 pm on Wednesday?

रविवार को दोपहर के समय दो घड़ियां लगाई गईं। 24 घंटे में एक घड़ी 2 मिनट आगे बढ़ जाती है और दूसरी 3 मिनट पीछे हो जाती है। बुधवार को जब पहली घड़ी में दोपहर 3 बजे होंगे तब सही समय क्या होगा ?
A. 2:38 pm
B. 2:54 pm
C. 2:23 pm
D. 2:48 pm

Answer: Option B
Explanation:Time from noon on Sunday to 3 pm on Wednesday = 75 hours.
24 hours 2 minutes of the first clock = 24 hours of the correct one.
-> 1 hour of the first clock = 24 × (30721) hours of correct one.
-> 75 ours of the first clock = 24 × 30 × (75721) hours of correct one
= 54000/721 hours = 74 hours 53.7 min.
Hence the answer is 2:54 pm.
रविवार को दोपहर से बुधवार दोपहर 3 बजे तक का समय = 75 घंटे।
पहली घड़ी के 24 घंटे 2 मिनट = सही एक के 24 घंटे।
-> पहली घड़ी का 1 घंटा = 24 × (30721) घंटे सही।
-> पहली घड़ी का हमारा 75 = 24 × 30 × (75721) घंटे सही है
= 54000721 घंटे = 74 घंटे 53.7 मिनट।
इसलिए उत्तर दोपहर 2:54 है।

View / Hide Answer


 







Explore